Гръцкото правителство понася сериозни критики заради бурята „Медея“

В резултат на прекъсванията на електрозахранването, причинени от снежната буря тази седмица, заедно с ожесточената игра на обвинения, възникнала между различните власти и интензивната критика от страна на политическата опозиция, правителството се опита да спре вълната от недоволство, обявявайки, че скоро ще внесе законопроект да изясни припокриващите се отговорности на държавните и общинските власти по въпросите на поддръжката, пише Kathimerini

Обръщайки се към централния комитет на Нова демокрация, министър-председателят Кириакос Мицотакис изрази раздразнението си от споровете, които той оприличи на игра на „пинг понг“ с обвинения и контраобвинения. „Решението ни е да пристъпим с още по-голяма скорост към един от нашите централни ангажименти, който е не друго, а изясняване на отговорностите на всички нива на управление, започвайки от държавните институции“, каза той.

Той каза още, че е поискал от главния изпълнителен директор на енергийната компания (PPC) в страната Георгиос Стасис да обмисли намаляване на сметките за електричество през февруари за домакинствата, които са останали без захранване за три дни по време на снежната буря.

Основната спорна точка беше реакцията на държавния механизъм и кой орган в крайна сметка е бил отговорен за подрязването на дървета по улиците, тъй като падналите клони бяха сред основните причини за прекъсване на електрозахранването в хиляди домове.

В допълнение стотици стълбове – някои от които дървени – бяха свалени, повличайки електропроводите надолу с тях. Имайки предвид това, правителството също така заяви, че ще даде приоритет на подмяната на въздушните линии, осигуряващи електрическа енергия с подземни кабели в критични области. Обещанията на министър-председателя обаче не бяха достатъчни, за да смекчат ожесточените критики от опозиционните партии, които разкритикуваха правителството за факта, че не се е подготвило за лошото време, което беше прогнозирано предварително и се очакваше от властите.

СИРИЗА се оплака, че хиляди домакинства останаха без ток и отопление за четвърти ден. „Нека спре да търси отговорните, за да прехвърля собствените си отговорности. Хаосът и некомпетентността на персонала имат неговия подпис ”, каза СИРИЗА. „Гражданите плащат за играта на пинг-понг на премиера между невнимание и некомпетентност“, добавят от опозиционната партия.

Като цяло опозиционните партии бяха единодушни относно лошото отношение на правителството към двудневната снежна буря. Лидерът на Движението за промяна Фофи Геннимата се подигра на Мицотакис, че „се представя за „Пилат Понтийски“ и говори за „пълния провал на държавния механизъм“. Тя обвини Мицотакис, че прехвърля топката. „Но истината няма как да се скрие“, каза тя.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.