Ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" е стабилна и при по-високи температуриВаксината на фармацевтичните компании „Пфайзер“ и „Бионтех“ срещу COVID-19 остава стабилна и може да се съхранява за две седмици на температури, далеч по-високи от предписаните досега, обявиха двете компании, цитирани от АФП.

Това значително ще улесни разпространението на ваксината.Двете компании са информирали американския регулатор Агенция по храните и лекарствата, че ваксината им остава стабилна, ако се съхранява за период до две седмици при температури от минус 25 градуса по Целзий до минус 15 градуса по Целзий, които са обичайни за медицинските фризери, предава БТА.

Ваксината, която е една от трите, одобрени за употреба досега в ЕС, трябва да се транспортира и съхранява при температури между минус 80 градуса по Целзий и минус 60 градуса по Целзий, което изисква специални условия и създава логистични пречки за разпространението на продукта, разработен въз основа на технология на информационна РНК, отбелязва агенцията.

Новите правила за съхранение „може да улеснят складирането на нашата ваксина в аптеките и да осигурят по-голяма гъвкавост във ваксинационните центрове“, каза съоснователят на „Бионтех“ Угур Шахин. Той каза още, че „Бионтех“ и „Пфайзер“ работят и върху „нови формули, които още повече ще улеснят транспортирането и използването на ваксината ни“.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.