Биткойн с нов рекорден връх над 55 000 долара

Най-популярната криптовалута продължи да поскъпва и по време на търговията в петък, достигайки нов рекорден връх над 55 000 долара. Това доведе до повишаване на пазарната капитализация на водещата цифрова валута за пръв път в историята над един трилиона долара.

В петък биткойнът поскъпна с близо 8% към пореден рекорден връх от 55 677 щатски долара, преди да върне леко назад към края на търговията под нивото от 55 000 долара, според данни на CoinDesk.

От началото на 2021 г. основната криптовалута вече поскъпна с близо 90%, а само в рамките на настоящата седмица с 13  на сто.

Основна причина за продължаващото поскъпване на биткойна са сигналите, че той получава признание сред основните инвеститори и компании – от фирми като Tesla Inc и Mastercard Inc до банки като BNY Mellon.

След неговото ново възходящо движение пазарната капитализация на всички криптовалути вече достигна 1,7 трлн. долара.

Пазарна капитализация на биткойн

В четвъртък шефът на „Тесла“ (Tesla) Илон Мъск, чиито туитове допринесоха за силното възходящо рали на биткойна, заяви, че притежаването на криптовалутата е само малко по-добро от държането на пари в брой. Той също така защити неотдавнашната покупка от страна на Тесла на биткойни за 1,5 млрд. долара, което беше в основната на рязкото поскъпване на най-популярната дигитална валута през последните седмици.

Привържениците на биткойните продължават да твърдят, че криптовалутата е „цифрово злато“, чрез което инвеститорите могат да се хеджират срещу риска от инфлация в бъдеще, която може да бъде предизвикана от масивните пакети финансово стимули на централните банки и на правителствата, предназначени да противодействат на коронавирусната криза.

Графика биткойн / долар от началото на 2021 г.