Facebook обяви, че забранява на австралийските медии да публикуват своите новини в социалната си мрежа. Освен това забранява и на потребителите в Австралия да виждат и споделят новини от международни източници, съобщава Protocol.

Причината е отговор на компанията за подготвян от Австралия закон, който да задължи ИТ гигантите като Facebook да плащат на медиите затова, че разпространяват техните публикации.

Зукърбърг иска Facebook да „причини болка“ на Apple

Според Facebook „предложеният закон фундаментално бърка отношенията между нашата платформа и издателите, които я използват, за да споделят новини. Той ни остави пред неприятен избор: да се опитаме да спазваме закон, който игнорира реалностите или да спрем разпространението на новинарско съдържание през нашите услуги в Австралия. С тъга избираме второто“.

Facebook ще намали политическото съдържание

Решението на Facebook идва на фона на новината, че Google е подписала дългогодишно споразумение с News Corp., за да плаща на медиите на организацията. Така интернет гигантът ще продължи да показва техни публикации в своите продукти и услуги.

Facebook смята, че подобна стъпка не е правилна. Компанията е на мнение, че социалната мрежа помага на медиите да достигат до повече потребители, да увеличават аудиторията и абонатите си. Тя споменава търсачката на Google и казва, че за нея медиите не предоставят доброволно публикациите си, но го правят доброволно във Facebook.

Социалната мрежа допълва, че не очаква сериозни промени за бизнеса си от това решение. Тя казва, че новините са 4% от цялото съдържание на платформата и те нямат особен принос за бизнеса ѝ. Facebook казва, че отлага пускането на платформата Facebook News в Австралия, но остава в готовност да го направи, ако условията се променят.

Въпреки че казва, че не очаква големи промени за потребителите, това изглежда не е така. Международни издания вече обявиха, че не могат да избират потребители в Австралия за разпространение на публикациите си. Австралийски институции, включително Бюрото по метеорология и Департамента за спешни случаи в Западна Австралия и дори здравни институции вече нямат функция за публикуване и са им премахнати досегашните публикации.

Кук: Онлайн бизнеси водят до поляризация и насилие

Пред The Verge Facebook коментира, че забраната не трябва да влияе на институциите, но може да се получи подобно объркване докато се изясни какви ще са изискванията на очаквания нов закон. Тъй като това не е ясно, компанията е решила да вземе по-широка дефиниция и ще я коригира след приемането на закона.

Зукърбърг: Apple е основният конкурент на Facebook

ЕС представи нов план за регулация на ИТ гигантите

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.