Осъден за разстрел на приятел обрал инкасото в мола33-годишният Иван Петров, убил съучастника си от грабежа на инкасо автомобил в София през 2016 г., ще бъде съден за удара, при който бяха задигнати 400 хил. лв. Той бе разкрит след намирането на калашника. Петров вече има присъда за посегателството над своя другар – 18 години затвор на първа инстанция.

Иван и приятелят му Петър Валериев атакували инкасо автомобила на 22 февруари 2016 г. на паркинга в търговски комплекс The Mall в столицата. При грабежа Петров насочил срещу един от гардовете в колата автомат “Калашников”, стрелял 5 пъти и го ударил в гърба. След това с Петър задигнали един от чувалите в колата и избягали.3 години криминалистите работиха по случая без успех. През ноември 2019 г. беше намерен труп на мъж. Оказа се, че е Петър Валериев. Тогава още не беше ясно, че той е един от грабителите на инкасото. При разследване на престъплението в езеро до Бургас е намерен и автоматът. Оказа се, че с това оръжие е убит Петър Валериев. Малко по-късно Иван Петров беше арестуван за екзекуцията. Мотивът е финансов – жертвата дължала пари на убиеца.

По автомата нямало серийни номера. След сравнителен анализ на гилзите, открити на местопрестъпленията в София и Бургас, както и биологичен материал станало ясно, че това е автоматът и от грабежа. Иван бързо признал и за двете престъпления, както и за това, че Петър е бил негов съучастник при нападението над инкасото. За убийството той вече беше осъден на 18 г. затвор на първа инстанция. Трябва и да плати кръвнина от 490 000 лв. на близките на Валериев.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.