Над 200 рисунки са получени в конкурса "Моят Левски", организиран от Военния клуб в Русе

Над 200 рисунки, посветени на Апостола на свободата Васил Левски са изпратени за конкурс, организиран от Военния клуб в Русе.

Конкурсът на тема „Моят Левски“ се организира от Военния клуб в Русе и е под патронажа на областния управител Галин Григоров. Общо 191 рисунки са изпратени по интернет и пощата, а жури от художниците Вергиния Пенчева, Георги и Таня Пасеви ще определят победителите. Образът на Левски е в сърцата на деца и младежи от Молдова и Украйна до Съединените щати – навсякъде, където живеят българи.

Понеже е много трудно да правиш каквото и да било във време, в което нямаме право да събираме хора, решихме, че само онлайн конкурсите са възможни. Такъв направихме в края на годината, посветен на русенци, отдали живот на военната служба, свързана с Военен клуб Русе, тъй като Военният клуб миналата година отбеляза 130 години. Тази година решихме да е за Левски и инициирахме такъв конкурс“, каза Иглика Пеева от Военния клуб.

Тя подчерта, че Левски е символът на България.

„Поклон пред всички родители, пред всички учители, на преподаватели в школите, защото цели класове са участвали. Каквото и да прави това време с историята ни и с народа ни, както и да го манипулират тези хора са пазители, те в най-ранна възраст на тези дечица им слагат вярата в българското, в българския пантеон и Левски стои най-високо„, допълни Иглика Пеева.

В деня, в който почитаме паметта на Апостола, ще станат ясни победителите, които ще получат награди. Най-добрите творби ще бъдат подредени в изложба, която по план ще се състои през лятото.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.