Колеги, смирете се! Не е проблемът във ваксинационния планВреме е да спрат упражненията по темата “Ваксинационен план”, каквито си правят много колеги, защото още повече объркват населението. Отговорното журналистическо поведение е да се насърчават хората за ваксинация, а не да се разколебават.

Чухме за една професорка по биохимия от Великобритания, която абсолютно не можела да повярва, че в България има хора, които отказват безплатна ваксина срещу COVID-19. Решила, че в България има епидемия от налудности със суицидни импулси. Защото навсякъде по света хората бленуват за ваксина, а не я отказват, защото тя ще им спаси живота.След като разбрахме, че 30 процента от хората, които са се записали за ваксинация, не се явяват в уречения час, защото междувременно са размислили, т.е. повярвали са на всякакви глупости, които се говорят компетентно – не само в мрежите, но и по телевизии. Как за тази болест било противопоказно да се ваксинираш, щото не знам си какво можело да стане. Безспорната истина е, че досега по света умряха над 2 млн. души от COVID-19, докато от ваксина за COVID-19 нито един.

Най-забавни са тези скептици, които са против ваксините, щото не било ясно колко траел имунитетът – 1-2 години или завинаги. Нали целта е да оцелеете сега по време на епидемията и чрез масовата ваксинация на голяма част от популацията вирусът да изчезне и да стане като с едрата шарка. Новите поколения вече даже не ги ваксинират срещу вариола. Какво значение има, ако в бъдеще се налага реваксинация. Това може ли да е аргумент да не се ваксинирате?

Другият тъпизъм е хитруването със собственото здраве. Да се ваксинират другите и като се създаде т.нар. стаден имунитет, аз пак ще съм защитен, без да съм позволил да ме бодат.

Стадният имунитет е метафора. Имунитетът, както и наказателната отговорност винаги са лични. Като се ваксинира, човек си гарантира незаразяване или поне леко протичане за себе си лично. Разбира се, като има много такива хора, ще намалее и разпространението. Вчера за първи път

имаме спад на

новозаразените на

двуседмична база

в световен мащаб

Ако това не е най-убедителното доказателство, че ваксините работят добре, кое да бъде?

И накрая, разни обикновени многознайковци и журналисти размахват пръст на здравните власти, че не бил правилен редът, по който се имунизират различните групи от населението. Трябвало тези, а не онези по-напред. Нали разбирате, че толкова голямо значение няма кой е по-пръв. Важното е хората да вярват и наистина да се ваксинират. А при положение, че от приоритетните групи, където са лекари, зъболекари, аптекари и други слоеве, които трябва да дават пример, 30% се разколебават в последния момент, това е много притеснително.

Представяте ли си какво ще е, като почне масова ваксинация на пенсионери, които по принцип са подозрителни.

И ако за нещо трябва да бъдат критикувани здравните власти, то не е редът за ваксинация, който са определили, а за това, че не правят кампании за убеждаване. Никоя ваксинация няма да бъде успешна, ако населението не е убедено, че това е за негово добро.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.