„Възможностите на инициативата „Три морета“ и българското  председателство тази година трябва да бъдат използвани за представяне на региона като добро място за инвестиции и за възстановяване от кризата“. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която е и национален координатор на инициативата, по време на онлайн форум „Три морета“ 2021 г.: Пътят към София“, организиран от Атлантическия съвет на САЩ. 

„Политическите декларации не са достатъчни, необходима е всекидневна работа на правителствата и частния сектор – подчерта тя. – От нас зависи да ускорим изпълнението на проектите, да привлечем нови инвестиции в региона, да улесним бизнес контактите и свързаността между гражданите“, каза Екатерина Захариева, която бе специален гост лектор на събитието.

Външният ни министър призова за по-активно взаимодействие между публичния сектор и бизнеса като гаранция за постигането на целите на инициативата, в която участват 12 държави – членки на ЕС, подкрепени от САЩ, Германия и ЕК.

„Убедена съм, че тази година е време за прилагане на решенията в рамките на „Три морета“, каза още Захариева.

Тя подчерта силната подкрепа за инициативата от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, изразена в специално видеообръщение по време на срещата на външните министри и национални координатори миналата седмица. Външният ни министър приветства заявения от САЩ ангажимент да подкрепи Инвестиционния фонд на „Три морета“ с 1 млрд. долара за енергийни проекти, а също и решението на Корпорацията за финансиране на международното развитие (DFC) на САЩ да направи първа вноска с 300 млн. долара. Тя изтъкна, че е от решаващо значение страните членки и партньорите от ЕС, Германия и САЩ да работят заедно за по-нататъшно разширяване на Фонда както с публичен, така и с частен капитал, и той да достигне целта от 5 млрд. евро.

„Изграждането на доверие в целия регион като атрактивен инвестиционен пазар с население над 110 млн. души се нуждае от целенасочена комуникационна стратегия, включваща не само политици, но и бизнес общности, неправителствени организации, медии. Уверени сме, че Атлантическият съвет ще продължи да ни подкрепя в това начинание, разпространявайки добрите новини за „Три морета“ сред американските  инвеститори“, заяви Захариева.

Външният ни министър представи приоритетите на България в годината на председателството, сред които са енергийната сигурност и диверсификация на енергийните източници и пътищата им на доставка, както и увеличаването на транспортната и цифровата свързаност между страните. Тя подчерта, че една от целите на страната ни е и изграждането на по-добра регионална свързаност, включително в технологиите и иновациите, като надгради постигнатото от миналогодишното естонско председателство.

„Високотехнологичните разработки в областта на дигитализацията, енергийната ефективност и зелената икономика създават нови възможности за интелигентна мрежа между университетски изследователски и иновационни центрове, предлагайки шансове на нашите млади иноватори и ИТ специалисти да останат да работят в региона“, заяви българският вицепремиер.

Сред участниците във форума бяха генерал Джeймс Джоунс, изпълнителен директор на програмата за „Три морета“ в Атлантическия съвет, заместник-председателят на програмата посланик Джорджет Мосбахер, Матю Бойс, заместник-помощник държавен секретар на САЩ,  политически експерти и инвеститори от двете страни на Атлантика.