Гръцкият пазар е загубил над 40 милиарда евро заради пандемията

Пандемията е оказала огромно влияние върху почти цялата бизнес дейност в Гърция миналата година, а не само върху компаниите, чиято дейност беше преустановена за дълги периоди. В абсолютни цифри загубите са по-големи при дейности, които имат по-голям принос за оборота, като търговия, производство, туризъм и хранителни услуги, както и при транспортни и складови дейности поради спада в търсенето, пише Kathimerini.

Цифрите, които гръцкият статистически орган (ELSTAT) съобщи в сряда, показват, че оборотът в целия набор от предприятия и икономически дейности възлиза на 266,08 милиарда евро, в сравнение с 307,7 милиарда евро през 2019 г. – т.е. спад от 13,5%.

С други думи, около 41,6 милиарда евро са загубени за една година, което възлизат на около 23% от брутния вътрешен продукт през 2019 г., без никакви признаци, които да покрият това през тази година: Търговията на дребно, която има най-голяма икономическа активност по отношение на оборота за пореден път е затворена в столицата и много други райони на страната, туризмът е напълно спрян поради забраната за пътуване, а ресторантите и кафетата са затворени от ноември, с изключение на услугите за вкъщи и доставка.

Общо търговията е пропуснала 10,1 милиарда евро, тъй като оборотът й възлиза на 112,53 милиарда евро, срещу 122,64 милиарда евро през 2019 г., спад от 8,2%; производството може да не е било спряно, но е спаднало със 7,1 милиарда евро поради по-малкото потребление на серия от продукти, докато секторът на хотелиерството и оборота в сферата на хранителните услуги спадна с повече от половината (53,4%), от 13,05 евро милиарда през 2019 г. до 6,07 милиарда евро през миналата година.

Ударът беше по-голям за компаниите, които трябваше да затворят по заповед от държавата, повечето от тях два пъти (през март и ноември) миналата година. Данните на ELSTAT показват, че спадът в оборота на компаниите, принудени да затворят поне веднъж през 2020 г., е достигнал едва 2,18 млрд. евро, срещу 6,72 млрд. евро година по-рано, което е годишен спад от 67,2%.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.