С тотици карловци и гости на града присъстваха тази вечер на възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в града по повод на 148-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата.

През целия ден пред паметника на националния ни герой хората не спряха да поднасят цветя, спомняйки си най-важните завети, които Левски ни е завещал. Да се преклонят пред живота и делото на Апостола в Карлово бяха народни представители, областният управител на Пловдив Дани Каназирева, кметове на съседни общини и населени места.


Възпоменанието започна с церемония с участието на представителни роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово.

Почетния строй на военнослужещите прие председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

В словото си Караянчева подчерта искрената човечност на Левски, която днес, по думите й, наричаме толерантност:

„Всичките народи в България ще живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от Бога да живее човекът. А ние и до днес не спираме да се обръщаме към него, тъй като всеки въпрос на съвремието може да намери отговор в неговото верую“, каза председателят на Народното събрание.

„И не на последно място, подчерта Караянчева, винаги ще се възхищаваме на изключителните му способности да организира и обединява, да протяга ръка над различията и противоречията в името на висшата цел“.

„Васил Левски е първият обединител на нацията и винаги ще остане такъв. В името му търсим и ще търсим утеха и надежда дори в миговете на най-голямо разединение. Този негов урок е строшил бариерите на времето и доказва своята мъдрост и днес“, заяви Цвета Караянчева.

„Ние си припомняме и онези негови думи, които намираме в писмото му от 3 март 1872 г. до Филип Тотю“, каза в словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов. „Че какво друго да искам повече, освен да видя Отечеството си свободно!? Като това е моето предначертание за него! Защото не искам да се видя на висок чин, а да умра за България“.

На 19 февруари възпоменателното честване ще продължи от 9.00 ч. в храма „Успение на Света Богородица“, където ще бъде отслужена Архиерейска света литургия и панихида за Васил Левски.

11.00 е началният час на митинга-поклонение на пл. „Васил Левски“, след което ще последва шествие до родната къща на Апостола на свободата.

Междувременно – ново разделение в обществото относно това кога да се почита паметта на Васил Левски. 

Историците са категорични – на 18, а не на 19 февруари. Причината –грешка в миналото, която изследователи на апостола на свободата се опитват да поправят.

Велико Търново – това е градът, от където тръгва идеята датата 18 февруари да се наложи, като правилната за почитане паметта на  Васил Левски. А не 19 февруари.

„Става дума за една лоша традиция, а лошите традиция трябва да бъдат коригирани. Това е груба грешка, която трябва да бъде поправена“, коментира пред NOVA проф. Петко Петков – историк във ВТУ „Св Св. Кирил и Методий“.

Така днес във Велико Търново беше почетена паметта на революционера във военният университет, носещ неговото име. За вицепремиера Красимир Каракачанов спорът за точната дата е излишен, но въпреки това той избра 18 февруари, за да отбележи 148-ата година от гибелта на Апостола.

„Кога е точната дата, един ден науката ще отчете. Дали 18-ти или 19-ти. За мен това не е имало значение. Да оставим историците да спорят. Важното е друго – как прочитаме Левски, а не, как го почитаме“, смята той.

„Исторически верният факт е, че по нов стил датата 6 февруари е 18. Доказан и безспорен е. Има хора, които от всичко правят проблем и не искат да последват примера на историческата столица Велико Търново“, каза още проф. Петков.

Освен във военното училище, паметен ритуал имаше и в центъра на Велико Търново, където е единственият паметник на Левски, на който той е пленен.

148 години от гибелта на Апостола