"Модерна" планира да увеличи с 50 % обема на флаконите с ваксината сиАмериканската биотехнологична компания „Модерна“ е поискала разрешение пред медицинските власти в страната и в целия свят за увеличаване с 50 процента на обема на флаконите й за ваксината срещу COVID-19, предаде Франс прес.

С тази мярка се цели ускоряване на ваксинационните кампании. „С цел оптимизиране на ресурсите и възможностите и да бъдат доставяни повече дози на всеки пазар, „Модерна“ предложи да запълва флаконите си с 15 дози от ваксината, вместо с предишните 10″, се казва в комюнике на компанията, предава БТА. Според в. „Ню Йорк таймс“ американското Управление за контрол над храните и лекарствата вече е дало разрешение за увеличение на съдържанието на флаконите.

Преговорите на компанията с американския регулатор и тези от другите страни, в които се прилага ваксината, продължават. За увеличаване на обема на флаконите производствените линии ще трябва да бъдат преоборудвани, което ще отнеме известно време – до края на април.

„Това ще бъде една голяма крачка напред“, коментира във в. „Ню Йорк таймс“ Монсеф Слауи, бившият ръководител на ваксинационната кампания в САЩ по времето на Доналд Тръмп.

Над 10 процента от населението в САЩ е получило поне една доза от ваксината срещу Ковид-19, като почти половината от имунизациите са били направени с препарата на „Модерна“ и малко над половината с този на „Пфайзер“. Президентът Джо Байдън потвърди, че двете компании ще доставят общо 600 милиона дози от ваксините си, с което ще може да бъде имунизирано 90 процента от населението.