В нарушение на мерките против епидемията ученици от 5-ти до 12-и клас се обучават в класните стаи. Това установи проверка на Регионалната здравна инспекция.

Родители на деца подадоха сигнал и до NOVA за присъственото обучение, въпреки заповедта на здравния министър.

Часът е 8.30 сутринта, от автомобили с логото на училището слизат ученици на видимо различни възрасти. И влизат в сградата на учебното заведение.

Кога учениците минават изцяло на дистанционно обучение

Родители на ученици от частното училище, които пожелаха да запазят анонимност, изпратиха до Нова телевизия сигнал, че от началото на 2021-а година децата им се обучават в класните стаи на училището. Предоставиха ни имеили, изпратени им от учебното заведение, в които администрацията съобщава, че всички се връщат в клас.

„За нас в BSS най-важен е просперитета и успеха на нашите ученици и затова взехме решение, че на 4 януари цялото училище ще продължи в присъствено обучение”, гласи съобщението.

От ноември 2020-та година до февруари 2021-а в Регионалната здравна инспекция са постъпили 10 сигнала от родители на деца от училището.

„Има установени нарушения на противоепидемичните мерки и то не еднократно – до момента са съставени 3 акта, два на физическо лице, един на юридическо лице, всички са за нарушаване на противоепидемичните мерки”, казват от РЗИ.

МОН: Ще има външно оценяване за 4,7 и 10 клас

Днес екип на здравната инспекция отново посети училището за проверка. Във връзка с тези  нарушения е съставен акт на административен директор на училището и е издадено предписание за спиране на присъственото обучение.

Наложената санкция е в размер на 1000 лв. От Министерство на образованието съобщиха за NOVA, че училището не съществува в регистрите им като учебно заведение.

„Ако не се спазва предписание за спиране ще последва даване на цялата преписка на прокуратурата за неспазване на противоепидемичните мерки и застрашаване на здравето на децата”, казват контролните органи.

Пред NOVA административният директор на училището  Костадин Петков заяви, че всички предписания на Регионалната здравна инспекция ще бъдат спазени и от понеделник някои от класовете ще продължат обучението си в електронна среда.