Лекари: Няма данни ваксинираните да не пренасят COVID-19Вирусът си се променя с определената и позната скорост и за вирусолозите това е просто един щам от коронавируси. Това каза пред БНТ ръководителят на отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева-Гломб

„Той се подчинява на биологичните закони“, обясни вирусологът.Секретарят на Националния оперативен щаб д-р Радосвета Филипова смята, че трябва да сме сигурни, че ще има следващи вълни на коронавирус. Дори с ваксинирането на голяма част от Европа, не може да се очаква той да изчезне или да спре нас да ни засяга. Докторът призова за позитивно мислене, тъй като вече сме успели да се справим с първата и втората вълна и ще можем да се справим и с третата.

Доц. Любомира Николаева-Гломб КАДЪР: БНТ

„Хората, чувайки за ваксинацията, се отпускат, защото знаят, че това е първопричината да се изчисти глобално този вирус като наш проблем от Земята. Но това всъщност не е така“, предупреди д-р Филипова.

Според нея е хубаво тези, които ще участват на изборите, да бъдат имунизирани с две дози. Щабът предлага такава имунизация, за да могат те да бъдат максимално защитени.

Д-р Филипова каза, че на сайта на Националния оперативен щаб може да бъде намерена актуална информация за поръчаните у нас ваксини.

И двете лекарки напомниха, че все още няма данни, според които да се каже, че преболедувалите хора или ваксинираните не са носители на вируса и че могат да заразяват. Легенди са, че ваксинираният човек не може да бъде заразен. Напротив, той се заразява, но не развива заболяване. Всеки ваксиниран може да е за кратък период от време носител на вируса.