Китайската сонда "Тянвън-1" изпрати видео от Марс

Безпилотният китайски космически апарат „Тянвън-1“ изпрати до командния пункт на Китайското национално космическо управление видеозапис, заснет в орбитата на Марс, съобщи ТАСС.

Записът бе разпространен от Китайската централна телевизия.

Сондата е заснела повърхността на планетата, движейки се от осветена от Слънцето част на Марс към по-тъмната му страна. На кадрите може да се види марсианският релеф.

Преди това „Тянвън-1“ направи първа снимка на Червената планета и я изпрати до командния център. На черно-белият кадър са запечатани равнината Ацидалия, кратерът Скиапарели, долината Маринър.

На 10 февруари „Тянвън-1“ успешно навлезе в орбитата на Червената планета. Ден по-рано в орбита навлезе сондата на ОАЕ „Амал“. Очаква се през май-юни китайският апарат да кацне в южната част на равнината Утопия.

Следващата седмица НАСА ще спусне роувъра „Пърсивиърънс“ на Марс. Само САЩ досега са успели да осъществят кацане в тежките условия – осем пъти, като се започне от мисиите „Викинг“.

На Марс сега работят спускаем апарат и роувър, а шест други мисии са на орбита – три американски, две европейски и една индийска.