ЕК: Ръст на гръцката икономика с 3,5% тази година и 5 на сто догодина

Растеж от 3,5 процента на гръцката икономика през тази година и от 5 процента през 2022 г. очаква Европейската комисия в зимните си прогнози, предаде АНА-МПА.

Възстановяването ще продължи да се основава предимно на частното потребление заради постепенното повторно отваряне на търговията на дребно, подобряването на потребителското доверие и подкрепата за икономиката чрез фискалната политика.

Нетният износ се очаква да допринесе положително за растежа през 2021 и 2022 г., като програмите за ваксиниране се прогнозира да допринесат за постепенното завръщане на туристите в Гърция.

В доклада се казва, че гръцкият брутен вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 2,3 процента през третото тримесечие на 2020 г. след рестартирането на икономиката и временното облекчаване на ограниченията. Оценява се, че БВП отново е спаднал през четвъртото тримесечие заради прилагането на нови ограничителни мерки, като общият спад за 2020 г. се преценява на около 10 процента.

Безработицата е била 16,7 процента през октомври, процент, подобен на година по-рано, което показва, че отражението на икономическата криза върху трудовата заетост е останало сравнително ограничено.