Доц. Янчева: Възрастните да не се ваксинират с „Астра Зенека“

„За хората над 65-годишна възраст няма данни за ефективността, а не че има противопоказания да се прилага при по-възрастни пациенти. Уместно е за тази възрастова група да се предпочетат други ваксини. Предимствата на „АстраЗенека“ са по-лесните условия за съхранение“. Това каза пред БНР доц. Нина Янчева, ръководител на катедрата по инфекциозни болести на Медицинския университет в София.

Тя поясни, че основните странични ефекти са локални или реакции за едни-два дни с лека температура и мускулни болки.

„Има единични случаи за по-сериозни странични ефекти, но няма данни за системни и тежки странични ефекти“.

В предаването „12+3“ доц. Янчева допълни: „Не се препоръчва прекалено удължаване на периода между първата и втората доза. Еднократната доза на „АстраЗенека“ е с ефективност 76%, след втората доза ефективността се увеличава на 82%…

Във Великобритания започна тестване за смесване на дози от различни ваксини, като идеята е, че при различни механизми на ваксините се очаква по-добра ефективност. Първите резултати ще излязат през юни, до есента ще стане ясно доколко този подход е уместен“.

Тя поясни, че мултисистемен възпалителен отговор е рядко усложнение при децата, но и у нас има такива случаи, макар и малко.

Доц. Нина Янчева подчерта, че в болниците вече се усеща ръст на броя на новозаболелите и изрази надежда, че няма да се стигне до нивата от октомври и ноември, когато здравната система почти колабира.