Н АТО няма лостове за значително засилване на военното си присъствие в Черно море. Алиансът не е способен да създаде сериозни проблеми на Русия на това направление. Такова мнение изказа пред „РИА Новости“ военният експерт Виктор Мураховски.

НАТО: Очертанията между войната и мира днес не са ясни

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че натрупването на военни сили в Черно море се обяснява с повишената активност на Русия в региона. Според него Алиансът признава „огромното стратегическо значение“ на този регион за всички съюзници в блока, преди всичко за Турция, България и Румъния, както и „за близкия партньор на НАТО, Украйна“.

Байдън и Путин договориха удължаване на договора за ядрените оръжия

„Ако говорим за басейна на Черно море, НАТО няма да може да направи нищо сериозно там. Епизодичните навлизания на американски разрушители и командни кораби ще продължат, но това не е новина. Напоследък полетите на американската авиация в тази зона стават все по-чести, но това също не е постоянно присъствие, а епизодични събития, въпреки че те представляват определена заплаха. Но ние отговаряме на това съответно. След като Крим се върна в Русия и създадохме мощна групировка там, НАТО просто не е в състояние да създаде сериозни проблеми в тази стратегическа посока за нас“, каза Мураховски.

Русия атакува България, Захарова: Направихте шоу

Според експерта НАТО едва ли ще успее сериозно да засили присъствието си в Черно море за сметка на черноморските държави членки на блока – Румъния, България и Турция.

Русия: В България се разполагат нападателни оръжия. Какво отговорихме

„Присъствието на военни кораби от страни, които не са от Черно море, е ограничено от конвенцията от Монтрьо. А черноморските държави членки на НАТО, като България и Румъния, някак не са много добри в укрепването им в Алианса. Що се отнася до Турция, тя активно развива флота си, но усилията й, за разочарование на НАТО, са насочени към Средиземно море. Отново за разочарование на НАТО има конфронтация между Турция и други членове на блока, преди всичко с Гърция, а също и с Италия“, обясни експертът.

МВнР на Русия: Москва е обезпокоена от нарастването на активността на НАТО в България и Румъния

Мураховски отбеляза, че НАТО, въпреки агресивната реторика на своите лидери, не изгаря от желание да воюва с Русия.

„За Северноатлантическия алианс това (война с Руската федерация) е смъртоносно. НАТО разбира това много добре, затова е по-добре да се усвояват бюджетите, да се правят гръмки изказвания от трибуните и по телевизията, да се дават неясни и неизпълними обещания. Една държава вече се опита да действа в духа на тези неясни обещания през 2008 г. (операцията на Грузия в Южна Осетия). Видяхме какво се случи“, обобщи военният експерт.