Е лектронното възлагане на обществени поръчки ограничава корупционните практики и прави процеса прозрачен, а този метод е приложим не само в строителството. Това стана известно от думите на премиера Бойко Борисов, който инспектира ремонта на южната дъга на околовръстното шосе на Пловдив.

Борисов бе придружен от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Вече търговете са изцяло електронни. Това е сто процента борба с корупцията, прозрачно, даваш си офертата, и не само в строителството, и при „Булгартрансгаз“ – газопроводите, вече е така, коментира във Фейсбук премиерът и призова фирмите да „се научат да пишат и документите такива, каквито после ще изпълняват“.

„Пловдивчани да знаят, че сега им рехабилитираме старото околовръстно и локалите за Асеновград – Пловдив, и до Скобелева майка – четирилентов път, надявам се в най-скоро време да се направи“, каза още премиерът.

Премиерът отбеляза, че тече ремонтът на участъка от пътя Девин – Кричим, където в предишни дни имаше пропадане на част от подпорната стена.

Борисов съобщи, че се работи и по магистралата „Струма“ – в района на Мало Бучино, където имаше пропадане на земна маса около колоните на мостовите съоръженията, като дерето се почиства, за да може да бъде отводнено. Пилоните са на дълбочина 20 метра и няма опасност от пропадане, каза премиерът.

Правителството отпуска 20 милиона лева за укрепване на пътища в страната, съобщи още Борисов.

„Пътят между Първенец и Лилково е в изключително лошо състояние. В момента той се ремонтира, като ще се положи асфалтова настилка и ще се разшири габаритът. На този път има и свлачище – в близост до разклона за с. Ситово, което ще бъде укрепено“, установи при обиколката си Борисов. 

В рамките на 4 месеца вече ще има асфлатова настилка на пътя Първенец-Лилково, обяви Борисов, който посети един от тежките участъци на трасето, на което асфлат никога не е имало. 

„Компрометираните места ще ги направим. Машините работят, разширяват габаритите, асфалтират, укрепваме пътя. В момента се прави и ще бъде асфалтиран до Лилково в рамките на 4 месеца“, отбеляза премиерът. 

Ще бъдат укрепени и две свлачища. Борисов отбеляза, че температурните амплитуди и бързата промяна на времето се отразяват изключително негативно на старите пътища.

Министър-председателят коментира и темата с миграционната вълна, която не се усеща от гражданите, но работата на българските граничари не е спирала.

„Няма нощ, в която между 80 и 200 нелегални мигранти да не бъдат възпирани да влязат в България. Има КПП-та, където всеки, който бяга от война, може да влезе у нас. Но нелегално не е възможно“, каза още Борисов.