Д вадесет дни след края на мандата на Тръмп, Сенатът на САЩ даде началото на историческия втори процес за импийчмънт срещу него, предаде Reuters.

Конгресът гласува за импийчмънт на Тръмп

Обвинението срещу Тръмп е,

че той е подстрекавал смъртоносния бунт срещу американския Капитолий на 6 януари 2020 г.

Няколко пъти Доналд Тръмп смени адвокатите си. Неговите защитници възнамеряват да завят пред Сената, че той е използвал правото си на свободно изразяване, когато на 6 януари е заявил пред привържениците си „бийте се като за последно“, след като щурмуваха Капитолия.

Байдън тепърва ще трябва да решава проблемите на САЩ в Афганистан

Сенаторите, които бяха под обсада, ще трябва да решат дали Тръмп е виновен.

В рамките на процедурата обвинителите от Камарата на представителите ще се опитат да убедят сенаторите да подкрепят тезата на обвинението, като за това ще разполагат с 16 часа в рамките на два дни.

Със същото време ще разполагат и адвокатите на Тръмп, информира BBC.

Доналд Тръмп смята да напусне Вашингтон

Гласуването се очаква в неделя през нощта срещу понеделник българско време.

Водещият обвинител за импийчмънта

демократът Джейми Раскин каза, че отхвърлянето на този процес за импийчмънт, както адвокатите на Тръмп твърдят, че законодателите трябва да направят, би означавало създаване на „опасен“ прецедент.

„Това би било“, казва Раскин, „покана към президента да направи всичко, което поиска напускайки офиса си, включително с използване на насилствени средства, за да остане в Овалния кабинет на всяка цена и да блокира мирния трансфер на властта“.

Байдън започва да управлява, отменя решения на Тръмп

„С други думи, случаят от януари е най-лошия кошмар на нашите основатели,“ продължи Раскин, след което показа компилация от клипове от деня на атаката на Капитолия, както и речта на Тръмп преди началото на безредиците.

Защитата на Тръмп

е категорична – привържениците на републиканеца са действали по собствена воля. И определиха процеса като абсурден и противоконституционен.

Американският държавен глава Джо Байдън също коментира импийчмънта.

Джо Байдън се просълзи в емоционална реч

„Вижте, Тръмп получи предложение да даде показания и отказа. Ще оставим на Сената да вземе решение“, каза той.

Ако бъде признат за виновен, Доналд Тръмп може да получи забрана за заемане на държавен пост. Очакванията обаче са той да бъде оправдан, тъй като на демократите ще са им необходими гласовете на 2/3 от общо 100 сенатори или поне 17 републиканци срещу своя лидер.