Доларът спадна в началото на европейската търговия в сряда, търгувайки се близо до двуседмичните минимуми

Доларът спадна в началото на европейската търговия в сряда, търгувайки се близо до двуседмичните минимуми, тъй като оптимизмът относно глобалното икономическо възстановяване отслабва.

Доларовият индекс, който проследява валутните курсове спрямо списък от шест други валути, е спаднал с 0,1% до 90,343, след като по-рано падна до 90,332 за първи път този месец.

USD / JPY се търгуваха с 0,1% до 104,52, GBP / USD нараснаха с 0,1% на 1,3824, най-високият от април 2018 г. EUR / USD се покачи с 0,1% до 1,22132, докато чувствителният към риска AUD / USD се повиши с 0,1% до 0,7749.

Доларът отбелязва продажби срещу основни партньори, тъй като рисковите настроения са подсилени от нарастващия оптимизъм, че паричната и фискална подкрепа от политиците, стабилните корпоративни печалби и перспективата, че коронавирусните ваксини могат да ускорят връщането към нормалното.

Отчетът за заплатите от миналия петък показа, че въпреки относително малкото увеличение на заплатите от 49 хил., равнището на безработица продължава да пада бързо, до 6,3% от 6,7% през декември“, казват анализатори от Nordea, в изследователска бележка.

През следващите месеци печалбите от заплати вероятно ще се увеличат значително, обусловени от неотдавнашното откриване на ресторанти в Калифорния и Ню Йорк и по-малкото ограничения на капацитета в други щати.

Очаква се също да помогне за икономическите перспективи, планираният пакет от финансови стимули на президента Джо Байдън от 1,9 трилиона долара, който сега изглежда ще бъде приложен в лицето на републиканската опозиция

Goldman Sachs (NYSE: GS) подобри перспективите си за американската икономика през 2021 г. във вторник, като сега очаква ръст на брутния вътрешен продукт от 6,8% от 6,6% през тази година и 4,5% през 2022 г. от 4,3%.

Влиятелната инвестиционна банка цитира Сената, че е приел резолюция за бюджета, която проправя пътя за одобрение на пакета.

Освен това Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията заявиха, че от вторник са прилагали 43 206 190 дози ваксини против COVID-19 в цялата страна, тъй като програмата за ваксиниране е разширена.