С ъд в германската провинция Баден-Вюртемберг отмени нощния полицейски час, наложен с цел ограничаване на разпространението на коронавируса. Това се случва след възражение на жена от Тюбинген, предава EuroNews.

Меркел: Локдауна в Германия да продължи до края на февруари

Решението идва на фона на предложението на федералното правителство да удължи въведените ограничения заради новите варианти на вируса.

Това означава, че вечерният час, който е в сила от 20:00 ч. до 05:00 ч., наложен в средата на декември, ще бъде отменен в региона в четвъртък.

Пандемията доведе атаки срещу политици в Германия

Според съда това вече не е оправдано, тъй като епидемиологичната ситуация в страната се е подобрила със седемдневния показател на заболеваемост от 76 случая на 100 000 души население в сравненние със 163 на всеки 100 000 жители на 12 декември.

По данни на Института „Робърт Кох“ югозападната провинция Баден-Вюртемберг, както и Рейнланд-Пфалц, и Шлезвиг-Холщайн, в момента имат най-ниската честота на инфекциите от всичките 16 федерални провинции.

Съдът също така отбеляза, че в повечето области на региона седемдневната честота е под 50 на 100 000, което е прагът за координирани мерки в цялата страна.

Той отхвърли и аргумента на държавата, че „преждевременното“ вдигане на вечерния час може да увеличи риска от подновяване на експоненциалния растеж, описвайки го като „твърде обобщен и недиференциран“.

Ангела Меркел: Тези решения ме държат будна нощем

Магистратите посочиха още, че местните власти имат право да налагат мерки за ограничаване, включително полицейски час, в райони с особено висока честота.

Федералното правителство прие решението, добавяйки, че вечерният час „безспорно е допринесъл за спада на новите инфекции в Баден-Вюртемберг в сравнение с другите провинции“. И заяви, че вече се обмисля да се отменят националните мерки, както и да се  въведе „регионален регламент за нощен полицейски час, базиран на честотата на заболяванията“, който да се прилага за райони с висока честота.

Меркел за ковид: Ако се появи тази мутация, почваме всичко отново

„Сега ще разгледаме подробно решението и мотивите, след което ще определим условията, при които можем да приложим споменатия регионален регламент“, добавят от правителството.

Настоящият локдаун трябва да бъде облекчен на 14 февруари, но според съобщенията канцлерът Ангела Меркел подкрепя удължаването на ограниченията с още две седмици.