Болни венци вдигат риска от смърт от COVID-19Болните венци увеличават близо 9 пъти риска от смърт от COVID-19, съобщи телевизия “Фокс нюз” на основата на резултатите от изследване сред повече от 500 пациенти с коронавирус.Рискът от смъртен изход за заразените пациенти с болни венци е бил 8,81 пъти по-висок в сравнение с останалите. Такива пациенти са били 3,55 пъти по-склонни да бъдат приети за интензивно лечение и е 4,57 пъти по-вероятно да се наложи да бъдат свързани с апарат за обдишване.

“Резултатите от проучването показват, че възпалението в устата вероятно допринася за по-тежкия ход на коронавирусната инфекция”, казва съавторът на проучването професор Лиор Шапира от Еврейския университет в Йерусалим. “Хигиената на устната кухина трябва да бъде в списъка с препоръки, насочени към намаляване на риска от тежко протичане на COVID-19”, добавя изследователката.

Често използвано лекарство против астма, както и за възстановяване на дробовете при пушачи намалява нуждата от хоспитализация, както и времето за възстановяване, се посочва пък в ново изследване на учени от Оксфорд, съобщи Ройтерс. Проучването, проведено сред 146-има пациенти в продължение на 28 дни, показало, че при тях нуждата от спешно постъпване в болница е с 90% по-малка, отколкото при пациенти, които не са приемали препарата.

Изследването било инициирано от факта, че в по-ранните стадии на пандемията хората с хронични респираторни заболявания, на които са били предписани инхалации със стероиди, са били значително по-слабо представени сред приетите в болница с коронавирус.