У мереното напълняване, когато човек е на 50 години, може да удължи живота, ако преди това теглото е било нормално и не се стигне до затлъстяване, твърдят американски лекари, цитирани от ЮПИ.

Експерти, които не са участвали в изследването, обаче предупредиха, че то не означава да започнем спокойно да трупаме килограми.

Доц. Гроздев: Пандемията от ковид-19 води до влошаване на затлъстяването

Участниците, които са били затлъстели на тази възраст и са продължили да напълняват, всъщност имали по-малък шанс да доживеят старини.

Учените, ръководени от проф. Хуей Чжън от университета на Охайо, са обработили данни за две поколения участници в изследването за сърдечно здраве Фламингам, започнало през 1948 г. Те са групирали участниците в категории в зависимост от теглото им през годините.

Как се променя тялото в зависимост от сезона

Хората с нормално тегло на средна възраст – индекс на телесната маса от 18,5 до 24,9, които постепенно са започнали да напълняват, са живели по-дълго от запазилите младежките си килограми през целия си живот. Затова пък ако вече са имали излишни килограми на 50 години, и продължат да пълнеят, са с най-висок риск от ранна смърт.

Най-добрите храни за отслабване

„Умерените допълнителни килограми на старини … могат да осигурят защита срещу хранителен и енергиен дефицит, метаболитен стрес, отслабване и отпадане, загуба на мускулна и костна плътност, причинена от хронични болести като сърдечна недостатъчност“ – обясни проф. Чжън.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Годишник по епидемиология“.