Търговията на дребно и училищата в Атина затварятВ телевизионно обръщение към нацията тази вечер гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис обяви нови строги мерки за овладяване на ръста на новите случаи на коронавирус в област Атика, където е разположена гръцката столица Атина, съобщават гръцките медии.

Мерките в Атика ще влязат в сила от четвъртък и ще продължат до 28 февруари, предаде телевизия Скай.По предложение на комисията от епидемиолози е решено да се прекрати на търговията на дребно от всякакъв вид. Освен това образователните дейности от всички степени ще се провеждат дистанционно, освен образованието на децата със специални нужди, което ще продължи присъствено, предаде БТА. 

Излизането за спортни упражнения ще бъде разрешено само в близост до дома и без използване на превозно средство.

Мерките ще бъдат конкретизирани от компетентните министри на пресконференция в сряда следобед. Мицотакис уточни, че през следващите два месеца „ветрилото“ на мерките ще се отваря и затваря съобразно с нивото на риск. Гръцкият премиер заяви, че правителството му действа превантивно, защото опасността се появява отново.