П редаването на новия коронавирус от първо животно на второ и оттам – на човек, е най-вероятната хипотеза, заяви днес шефът на посетилата Ухан делегация на Световната здравна организация (СЗО) Питър бен Ембарек, цитиран от „Франс прес“.

Глобалното затопляне може да е причина за появата на COVID-19

Тази версия обаче изисква „по-специфични и целенасочени изследвания“, каза Бен Ембарек, след като делегацията на СЗО проведе в централния китайски град разследване за произхода на новия коронавирус.

Хипотезата, че вирусът е бил изпуснат от лаборатория, е „изключително слабо вероятна“, добави той.

Администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп беше обвинила института по вирусология в Ухан, че волно или неволно е допуснал новият коронавирус да излезе извън стените му, припомня АФП.

СЗО: Пещерите с прилепи в Китай трябва да бъдат изучени

Международният екип от експерти на СЗО в Китай обяви, че не е намерил данни за наличие на вируса в Ухан преди откриването му през декември 2019 г.

„Няма достатъчно доказателства, за да се определи дали вирусът се е разпространявал в Ухан преди декември 2019 г.“, заяви шефът на делегацията на китайските експерти Лян Ваннян.

Предаването на вируса чрез животно е вероятно, но това животно още не е идентифицирано, добави той.
Бен Ембарек каза, че друга възможност за предаването на новия коронавирус е чрез търговията със замразени продукти, предаде „Асошиейтед прес“.

Агенцията отбелязва, че Китай отдавна поддържа теорията, че вносът на замразени храни е изиграл роля за избухването на пандемията.

Екипът на СЗО в Ухан излезе от карантина, стартира проучването на коронавируса

Бен Ембарек призна, че продължилото близо месец разследване на екипа на експерти на СЗО от 10 държави в Ухан не е променило съществено това, което се знае за пандемията, предаде „Ройтерс“.

COVID-19: Китай отказва достъп на екипа на СЗО

„Знаем, че вирусът може да оцелява в условия на дълбоко замразяване, но не ни е ясно дали той може оттам се предава на хора“ и при какви условия, каза той.