Постоянен арест за търновец, блъснал полицай и потрошил патрулка при гонкаОбвиняем за четири престъпления е задържан под стража по искане на Районна прокуратура – Велико Търново, съобщиха от държавното обвинение.

 С постановление на наблюдаващия прокурор, 33-годишният Диян И.  е привлечен в качеството на обвиняем за четири престъпления –  против реда, причиняване на телесна повреда на полицейски служител, повреждане на полицейски автомобил и хулиганство. Екшънът се разигра в нощта на 1 февруари във Велико Търново и по път между  Велико Търново – с. Момин сбор – с. Мусина – с. Русаля – с. Хотница – с. Самоводене.Диян, който има 23 криминални и съдебни регистрации, бил зад волана на своя мерцедес, когато полицаи се опитали да го спрат за проверка. Той обаче не изпълнил многократно подадени разпореждания да спре управлявания от него лек автомобил и отпрашил с мръсна газ извън града(престъпление по чл. 270, ал.1, пр.1 от НК). В района на с. Момин сбор, умишлено причинил лека телесна повреда на полицейски служител при изпълнение на службата му, като го блъснал с автомобила (престъпление по чл. 131, ал. 2, пр. 4, т. 3 във вр. с чл. 130, ал. 1 от НК). В с. Самоводене, противозаконно повредил лек автомобил, собственост на МВР, като причинените вреди са на стойност 964 лева (престъпление по чл. 216, ал. 1, пр. 2 от НК). При последвалото преследване с патрулен автомобил в няколко населени места извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието представлява опасен рецидив (престъпление по чл. 325, ал. 5 вр. ал. 3 вр. ал. 1 вр. с чл. 29, ал. 1, б. „а“ и „б” от НК).

Съдът е уважил доводите на Районна прокуратура – Велико Търново, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието и е налице опасност лицето да се укрие и да извърши други престъпления.  Затова му определил и най-тежката мярка за неотклонение. 

Разследването продължава под ръководството на Великотърновската районна прокуратура.