К анцлерът на Гармания Ангела Меркел иска локдауна заради разпространението на коронавируса да продължи до края на февруари, предаде „Ройтерс“, като се позова на участници в заседание на парламентарната група на нейната консервативна партия.

Пандемията доведе атаки срещу политици в Германия

Утре Меркел и ръководителите на 16-те германски провинции се очаква да обсъдят дали е възможно да бъде разхлабен локдаунът, който е в сила от ноември и беше допълнително затегнат в средата на декември.

„Трябва да изчакаме до 1 март“, казала Меркел според присъствали на заседанието. „Целта ми е да не се налага да коригираме по-нататъшни стъпки за отваряне с такива за затваряне“, аргументирала се тя.

Ангела Меркел: Тези решения ме държат будна нощем

При всякакво отхлабване на противоепидемичните мерки предимство ще имат началните училища, детските ясли, фризьорските салони и търговията на дребно, а целта е да се избегне ново затваряне, заявила Меркел.

Макар и заболеваемостта в Германия да спада, расте безпокойството за ефекта от новите, по-заразни варианти на коронавируса, отбелязва „Ройтерс“.

Меркел казала на заседанието, че делът на заразените с идентифицирания във Великобритания вариант се удвоява на всеки десет дни и той може да стане скоро преобладаващият в Германия.

Тя също така призовала мерките да бъдат смекчени едва когато делът на заразените с коронавирус в страната се стабилизира на равнище от 50 човека на 100 000 души.

Меркел за ковид: Ако се появи тази мутация, почваме всичко отново

За последното денонощие Германия регистрира 3379 нови заразени и 481 починали. През последните седем дни в страната има 72,8 случая на 100 000 души.

Общият брой на потвърдените заразени в Германия доближава 2,3 милиона. Страната е на 10-о място в света по този показател.

Броят на починалите в Германия доближава 63 хиляди.