Ч етвъртата фаза на ваксинационната кампания у нас ще обхване хората с хронични заболявания, както и тези на възраст над 65 г. Имунизацията ще се осъществява в кабинетите на личните лекари или от мобилни екипи. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който присъства на първата копка на нов обект на Спешната помощ в град Бяла.

Опасно усложнение при децата след Ковид-19 тревожи експертите

Ще бъде проведена и среща с ЦИК, за да се уточни колко от ангажираните с изборния процес желаят да се ваксинират.

„Не обмисляме възможност за влизане в България с антигенен тест или тестване на границите. Това не дава сигурността, от която имаме нужда“, каза министър Ангелов.

Министърът уточни, че желанието на здравните власти за тестване на учениците е по-дълго да има присъствена форма на обучение.

Кои групи попадат в трета фаза на ваксинирането у нас

Той призна, че нежеланието на родителите това да се случи обаче е голям проблем. Министърът обясни, че при антигенен тест не се взема кръв, а се взема материал от носа с четчица.

Ангелов посочи, че ваксината на AstraZeneca ще се прилага и на пациенти над 55 години, тъй като това били европейските препоръки. Вчера беше решено количеството, пристигнало от нея, да бъде поставено като първа доза, за да се ускори ваксинацията.

По думите му има известно нарастване на заболеваемостта и ще се изчака до четвъртък, когато ще има данни за двуседмичния период.

Ангелов: Тази тенденция е притеснителна

Общо 237 обекта от системата на спешната медицинска помощ у нас ще бъдат напълно обновени и модернизирани по европроект, съобщи още той.

В Бяла проф. Ангелов присъства на символична първа копка за изграждането на нов филиал към Центъра за спешна медицинска помощ. Той ще замени старата сграда, която е на 130 години.

„Сбъдна се голяма мечта за Спешната помощ“, каза министърът.

Проф. Ангелов обясни, че в проекта са включени 27-те центъра за Спешна медицинска помощ с техните 170 филиала, шест изнесени екипа в общините, както и 34-те спешни отделения в държавните лечебни заведения. Ще бъдат закупени 400 линейки, като 280 от тях вече са доставени.

„Това е голяма гордост за Министерството на здравеопазването, за всички служители в системата на Спешната помощ. Това ще гарантира един добър достъп на българските граждани до съвременната медицина“, каза Ангелов.

Вицепремиерът Томислав Дончев е с коронавирус

Стойността на проекта е за близо 164 млн. лева.

Министърът на здравеопазването каза още, че се работи активно и се поставя началото на обсъждане на проект, който има за цел да раздели страната на не по-малко от 10 области, в които да има по една голяма модерна болница.

По думите тези 10 лечебни заведения ще бъдат еднакви. Идеята е в тях държавата да насочи усилията си и те да бъдат достатъчно добре модернизирани с апаратура и с медицински екипи. Инфраструктурата им да бъде развита – като спешна помощ, като достъп до лечебното заведение, и това да гарантира достъп на пациента в т.нар. „златен час“ до болницата.

Според проф. Ангелов следващата стъпка е осигуряването на България с медицински специалисти. По думите му това е голям проблем, но и за него има решение.