Китайските хедж фондове привличат все повече чужди инвеститориКитайските хедж фондове, които са по-малки по размер и по-малко известни от конкурентите си от „Уолстрийт“, започват да влизат в светлината на прожекторите и през 2020 г. са привлекли повече активи, сочат данни на финансовата компания Simuwang.com, цитирана от „Блумбърг“.

Възвръщаемостта от близо 15 000 фонда, предлагани от китайски мениджъри, е била средно 30% през 2020 г., като най-добре представящите са се увеличили 10 пъти, което е намалила средната печалба от 12% за хедж фондовете в световен мащаб. Това обаче не е изненада, предвид устойчивостта на китайската икономика и капиталовия пазар на фона на глобалната криза, причинена от COVID-19 през миналата година, коментира Радио Китай.Въпреки търговската война срещу Китай, която поде предишната администрация на САЩ, и непрекъснатите ѝ опити за ограничаване развитието на китайските високотехнологични компании, китайската икономика постигна стабилно V-образно възстановяване след избухването на епидемията през първото тримесечие на 2020 г.

Ранното и добро икономическо възстановяване на Китай през миналата година подсили пазара на акции и суровини, подкрепяйки стабилното представяне на всички основни индекси на фондовите пазари и допринасяйки директно за повишаване на възвръщаемостта на китайските хедж фондове и интереса на повече чуждестранни инвеститори към тях.

На фона на продължаващите мерки в страната за по-широко отваряне на финансовия ѝ пазар, световни фондове като Bridgewater Associates и Two Sigma активно навлизат в сектора на хедж фондовете, чийто обем в момента се оценява на 3,8 трилиона юана.

В неотдавнашно интервю за „Файненшъл таймс“ Рей Далио, основател на Bridgewater Associates, заяви, че 2020 е била „определяща“ за китайските финансови пазари, отбелязвайки, че страната ще се превърне в световен финансов център.