Проф. Борис Богов: Очаква се ръст на заболелите от COVID-19 у нас„Очаквано е две до три седмици да има ръст на заболелите от COVID-19 у нас“. Това каза пред БНР проф. Борис Богов, директор на МБАЛ „Александровска“, където днес започва ваксинация с ваксината на „АстраЗенека“.

По думите на проф. Богов все още в „Александровска“ болница не се наблюдава покачване на броя на заразените и на хоспитализациите с усложнения от коронавируса.„Не ми се ще да бъдем изненадани, ако има покачване на броя на заразените“, заяви той и добави, че е подготвена апаратурата за болнично лечение, както и апаратите за телемедицина, т.е. за наблюдение на лекуващите се в домовете им пациенти.

С мутиралия щам на COVID-19 се заразяват относително по-млади хора – около 50-годишна възраст, подчерта проф. Богов:

„Този вирус е по-прилепчив, което го прави много по-заразен, но пациентите, които се заразят, го преболедуват по-леко“.

Според директора на „Александровска“ мерките срещу епидемията не се спазват и „това ще ни изиграе лоша шега“:

„Ако вълната от Западна Европа дойде със същата сила в България, ние отново няма да сме подготвени, защото болниците няма да могат да поемат този огромен поток от пациенти“.

Той отново призова да се спазват изискванията за носене на маски, за спазване на дистанция и дезинфекция, като напомни, че ваксинираните хора също трябва да се съобразяват с противоепидемичните мерки, защото те са предпазени от заболяване, но могат да са носители на вируса и да го предават на околните.

Проф. Богов изказа мнение, че вероятно недоверието на българите във ваксините е предимно заради бързото им разработване.

„Риск за ваксинираните няма, дали сме достигнали 70% ваксинация – това няма значение. Те са предпазени от боледуване или боледуват по-леко. До края на годината броят на ваксините ще е достатъчен за населението на страната, друг е въпросът колко хора ще изберат да се имунизират, но дори 50% да е покритието, има и преболедували – надявам се да се достигне общо около 65-70% до началото на следващата година“.

Проф. Борис Богов изложи аргументи защо не трябва да се смесват ваксини и призова да не се прави първа доза от една и втора – от друга ваксина.

Той напомни, че от понеделник в „Александровска“ болница започва програмата за постковид рехабилитация, която включва безплатни прегледи и консултации за пациенти, прекарали инфекцията.

Деница Раданова

Деница обича да пише за това което я вълнува и да споделя живота си в социалните мрежи.