Мицотакис настоя за по-бързо одобрение на ваксините срещу коронавируса

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен трябва да има по-тесни контакти с фармацевтичните компании, за да може да избегне още на ранен етап проблеми, да осигури по-бързи доставки и одобрения на ваксините срещу коронавируса. Това поискаха европейски лидери в писмо до ЕК, публикувано от гръцката информационна агенция AnaMpa.

Документът е подписан от премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, канцлера на Австрия Себастиан Курц, премиера на Чехия Андрей Бабиш и премиера на Дания Мете Фредериксен.

В него те отбелязват личната ангажираност на Урсула фон дер Лайен за кампанията по ваксиниране в ЕС и „силното послание“, изпратено към AstraZeneca относно тяхното „неприемливо поведение“.

„Трябва да поддържаме диалог, за да може да избегнем още на ранен етап възникващи проблеми“, коментират европейските лидери.

В своето писмо четиримата посочват, че ваксината на Johnson&Johnson може съществено да промени ситуацията около процеса на ваксиниране, защото изисква поставянето само на една доза. Компанията вече подаде заявление за одобрение на продукта в САЩ.

Европейските лидери виждат това като заплаха за европейските доставки и поискаха да бъде потърсен контакт с компанията, за да бъде намерено решение.

В писмото се призовава и за преговори с други производители на ваксини, сред които Novavax и Valneva, чиито продукти показват висока ефикасност срещу коронавируса.

„И трябва да подчертаем, одобрението на всички тези нови ваксини трябва да бъде възможно най-бързо, разбира се, съобразявайки се със здравните изисквания“, посочват още авторите на писмото.