Еквадор избира президент и парламент

Близо 13,1 милиона еквадорци ще избират президент и 137 депутати в еднокамарния парламент на латиноамериканската страна.

Рекордните 16 кандидат-президенти ще се съревновават за мястото на непопулярния Ленин Морено, който не се кандидатира отново и чийто четиригодишен мандат, белязан от скъсване със социалистическата политика на бившия президент Рафаел Кореа и от мерки за строги икономии, изтича на 24 май.

Фаворитите за победа на президентските избори са икономистът Андрес Араус от формацията „Съюз за надеждата“, на 35 години, продължител на линията на Кореа, и бившият банкер с десни убеждения Гилермо Ласо от „Движение Крео“, на 65 години.

Според проучвания на общественото мнение за Араус ще гласуват 32 процента от избирателите, а за Ласо – 21 процента.

Социологическите проучвания сочат, че на трето място вероятно ще се нареди Яку Перес, за който се очаква да получи 12 процента от гласовете. Този еколог от левицата, представител на партията „Пачакутик“, е първият кандидат-президент от индиански произход от 15 години.

Според експерти е малко вероятно новият президент да бъде избран още на първи тур, защото победителят трябва да получи 51 процента от гласовете или поне 40 процента с десет проценти пункта преднина пред следващия кандидат. Очаква се избирателната активност да е ниска, особено предвид страха от коронавируса, който вече отне живота на 15 хиляди души в Еквадор.

Очаква се също след парламентарните избори парламентът да е фрагментиран и новото правителство да не разполага със стабилно мнозинство.