„В момента само за София има организирани 55 ваксинационни екипа в болниците, които лекуват коронавирус. Ако се включат и всички общопрактикуващи лекари, и оглед на предвидените регулярни доставки на ваксини, е възможно масовата ваксинация да започне до две седмици. Това заяви в предаването „Неделята на NOVA” по директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов.

По думите му в момента, в който ваксините са налични в страната, ще бъдат поставени максимално бързо.

Стартира ваксинацията и с ваксината на „AstraZeneca“

„Увреждания след прекаран ковид-19, водещи до ампутации, слава Богу, не са толкова често явление. Увеличават се обаче случаите на инсултите и инфарктите, които водят до т. нар. постковид синдром. Трябва да се наблегне на това, че това, че си изписан от болница, не значи че си излекуван до край. Препоръчваме профилактика”, отбеляза проф. Балтов.

Той посочи, че по преценка на личния лекар пациенти, прекарали коронавирус, трябва да вземат профилактично нискомулекулни хепарини или перороални антикуагуланти, за да се предотвратят тромби.

Може ли работодателят да ни задължи да се ваксинираме

„Имаме колеги, които правят ядрено-магнитен резонанс на сърце. Има публикация, която показва, че при млади спортисти, прекарали коронавирусна инфекция, има леки поражения. Това са млади, активни хора, при които също има опасност от усложнения”, посочи проф. Балтов.

По думите му британския щам на ковид-19 набира скорост.

Създават електронен регистър на желаещите да се ваксинират

„В момента от всички, постъпили в „Пирогов“, имаме 7 доказани случая на тази мутация. Този щам се разпространява най-вече между по-младите хора, на възраст между 20 и 50 години”, заяви директорът болницата.

Той отбеляза, че в здравното заведение има случай на жена – лекар, която се е заразила повторно с ковид, но към засега няма данни тя да е боледувала от новите щамове на коронавируса.

„В момента ваксините, които са в България, ни защитават от тази модификация”, подчерта професор Балтов.