Националният събор на овцевъдите – от 6 до 9 май край Лясковец

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация със съдействието на Министерството на земеделието и общините Лясковец, Велико Търново и Горна Оряховица организират деветото издание на Националния събор на овцевъдите в България.  

Най-големият животновъден форум у нас тази година се планира да се проведе присъствено от 6 до 9 май край Петропавловския манастир до Лясковец. Съборът ще съчетае стопанския аспект на овцевъдството и козевъдството с българските традиции и фолклор. „Надяваме се пандемичната обстановка да ни позволи да проведем събитието. То ще е без международно участие, но интересът от българска страна е голям“, коментира Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. 

Ще се проведат изложения на чистопородни овце и кози, на фермерски месни и млечни продукти, на селскостопанска техника, оборудване и фуражи. Ще бъдат показани различни породи кучета и коне, ще има състезания и демонстрации. Подготвя се националният фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“, новост ще е гергьовското надиграване между фолклорни клубове.