Близо 106 милиона заразени с коронавирус по света

Близо 106 милиона са заразените с коронавирус по света. Почти 78 милиона души са оздравели, а 2 309 000 са починалите. Данните се базират на предоставяната информация от здравните и статистическите власти в различните държави.

Най-засегнатата страна остават Съединените щати, следвани от Бразилия, Мексико и Великобритания. Редица страни въвеждат нови мерки за ограничаване на заразата.

От днес в Швеция влиза в сила изискване за отрицателен тест при влизане в страната. Признават се резултати от три вида теста – PCR, бързи антигенни тестове, както и LAMP тестове, съобщават от Министерството на външните работи. Новите правила ще важат до 31-ви март.

Чехия също затяга мерките за пристигащите от страни с висок риск. Те ще трябва да представят негативен Пи Си Ар тест, да се поставят под карантина за най-малко 5 дни, след което да си направят втори Пи Си Ар тест.

В Унгария идната седмица може да започне имунизацията с руската „Спутник V“, обяви премиерът Виктор Орбан. Страната ще получи два милиона дози в следващите три месеца. Унгария първа в Евросъюза освен руската одобри и китайска ваксина

Украйна, където досега не е пристигнала нито една доза ваксина срещу коронавируса, обяви, че е получила потвърждение за доставката на 12 милиона дози от препаратите на „АстраЗенека“ и „Новавакс“, предаде Франс прес. Постигнато е споразумение за доставката на ваксини, разработени от британската „АстраЗенека“ и американската „Новавакс“, произведени от Индийския серумен институт, се казва в изявление на украинското президентство.

Договорите ще бъдат подписани през идните дни, а първите доставки се очакват още този месец, заяви във Фейсбук министърът на здравеопазването Максим Степанов.