Анализатори: Превратът в Мианма ще бъде болезнен за икономиката

Военният преврат в Мианма ще бъде „болезнен за икономиката”, която и вече понесе тежък удар заради пандемията от Covid-19, предупреждават анализатори. Загубата на инвеститорско доверие ще бъде по-опасно от потенциалните санкции от Вашингтон, предупреждават базирани в САЩ експерти.

Преди пандемията, икономиката на Мианма се очакваше да отбележи ръст от 6,8 % за 2019-2020-та година, но след тежкия икономически удар от Covid-19, прогнозите на Световната банка се свиха до ръст от 0,5%. Това е изключително малко за развиваща се икономика, каквато е тази в Мианма, категорични са анализатори, които припомнят, че страната е зависима основно от селското стопанско, бизнесът с петрол, производството на конфекция и туризмът – последният, заплашен не само от Covid, но вече и от несигурността заради военния преврат. 

Нещо повече – редица големи компании започнаха да обмислят изтегляне, макар че всяка „изпусната бизнес ниша”, се заема от друг. ВВС цитира преди дни бизнесмен, пожелал анонимност, според когото западни санкции към страната му няма да ударят толкова икономиката, тъй като тя и без това зависи най-вече от азиатските инвестиции – например от Сингапур или Хонконг. Освен това изтеглянето на американски бизнес би отворило още по-широко вратите за навлизането на китайското икономическо влияние – цел на Пекин, която можем да видим и в инициативата „Един пояс, един път”, коментират анализатори. 

От началото на преврата местната валута – киат – се обезценява.