Теменужка Петкова: Решението за АЕЦ "Белене" ще е на българския парламентБългарският парламент ще реши кое е най-правилното решение за АЕЦ „Белене“ оттук нататък. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол.

Експерти са категорични в изготвения вече доклад, че няма технически пречки наличното оборудване да се използва за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Към момента работна група работи по финансово-икономическия анализ. Когато той бъде готов, ще бъде представен на Народното събрание и ще се вземе финалното решение, каза Петкова.Анализът ще е готов до юни, дали ще е нов парламентът не е най-същественото, тъй като България има необходимост от нова ядрена мощност, каза пред БНТ по-рано през деня Петкова. 

По нейните думи разходите за АЕЦ „Белене“ от 2006-та година насам са приблизително 3 млрд. лв.

След решението на Народното събрание от юни 2018 г. за проекта, през 2019 г. настъпиха определени обстоятелства, свързани с изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. След близо 5 годишна съдебна сага, Върховният административен съд се произнесе с окончателно решение, че ОВОС-ът, свързан с площадката на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“, е законосъобразен, и от април 2019 г. той е в сила., обясни Петкова.

В резултат на това решение, е последвало и решение на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР), която през 2020 г. е одобрила втората площадка за изграждането на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Правителството е взело решение, на база на което да се възложи БЕХ да влезе в преговори с американски компании, лидери в областта на ядрената енергетика, за да се намери най-добрият начин за оползотворяване на площадката, с която разполагаме, вече наличния ОВОС и разрешението, което АЯР е предоставила.

Петкова уточни, че ОВОС-ът съдържа три одобрени технологии – първата е технологията за оборудването за проекта АЕЦ „Белене“, втората технология е американската, а третата – руска. В рамките на трите технологии трябва да се търси решение за максимално оползотворяване на площадката в Козлодуй и наличното оборудване.