Спор ГЕРБ – БСП заради увеличението на вноската на България в бюджета на ЕС

Мнозинството в Народното събрание ратифицира ревизирания проект на решение на Европейския съюз за промени в системата на собствените ресурси за новия програмен период до 2027 година. Документът предизвика размяна на остри реплики между ГЕРБ и БСП.

Ревизията на решението е пряко свързана с последиците от кризата с Covid-19 и важността да се гарантира, че ЕС разполага с достатъчен финансов капацитет в случай на икономически сътресения. В него се предвиждат някои промени в системата на собствените ресурси за новия програмен период от 2021 до 2027 година, като делът от събирания от митата, който държавите-членки задържат за покриване на административни разходи по тяхното събиране, се увеличава от 20 на сто до 25 на сто.

Въвежда се и нов ресурс на база на нерециклираните отпадъци от пластмасови опаковки. С влизане в сила на ревизираното решение се очаква увеличение на вноската на България в бюджета на Европейския съюз средногодишно с около 4,17 на сто.

От БСП се възпротивиха с този регламент бедните страни да плащат повече и настояха правителството да продължи разговорите със засегнатите по тази линия страни от Източна Европа. Депутатът Менда Стоянова от ГЕРБ остро възрази и разкритикува БСП, че очакват само големите страни да внасят пари в евробюджета:

„Те нали така са научени – някой да работи вместо тях, а те само да консумират. Това сега го искат за държавата. България ще продължава да получава три пъти повече от бюджета на Европейския съюз“.

Социалистът Крум Зарков заяви, че България трябва да защитава интересите си и остро реагира:

„Всеки божи ден по телевизиите вие, вашите представители, министър-председателят и кой ли не, обяснява какво сме взели от Европейския съюз, все едно това е някаква крава, която трябва да доим“.

Крум Зарков