О т екипа на Световната здравна организация (СЗО), който издирва произхода на ковид-19 в китайския град Ухан заявиха, че трябва да се търсят генетичните елементи на коронавируса в пещерите с прилепи в Китай, съобщава БТА.

Зоологът и експерт по животните Питър Дашак изтъкна, че екипът в Ухан е получил нова информация как вирусът, за пръв път идентифициран в края на 2019 година, е предизвикал пандемията. Няма доказателства за това, че заразата е тръгнала от лаборатория. Подобни обвинения за произхода на коронавируса силно се политизираха най-вече в САЩ.

Екипът на СЗО в Ухан излезе от карантина, стартира проучването на коронавируса

Вашингтон обвини Пекин в липса на прозрачност в ранните етапи при овладяването на разпространението на заразата. Пекин от своя страна лансира идеята, че вирусът е дошъл от друга държава.

Питър Дашак беше включен в изследванията, свързани с произхода на ТОРС – тежкия остър респираторен синдром през 2002 -2003 година. Той го свърза с прилепите, обитаващи пещера в югоpападната провинция Юнан.

„Подобно проучване трябва да бъде направено и в тукашните пещери, за да проследим истинския естествен произход на ковид-19“, посочи Дашак, който е председател на Асоциацията за екологично здраве със седалище в Ню Йорк.

„Много е важно да бъде установен възможният първоизточник, свързан с прилепите. Ако той бъде идентифициран, връзката с тези смъртоносни вируси може да бъде прекъсната с преустановяването на контактите с тези животни“, изтъкна Дашак.

В момента не е известно дали Китай изследва многобройните си пещери с прилепи, но вируси, подобни на SARS-CoV-2, вече са откривани в югозападната провинция Юнан.

COVID-19: Китай отказва достъп на екипа на СЗО

Специалистът изтъкна, че в Ухан постъпва нова информация за това как вирусът е предизвикал пандемията, без да даде повече подробности по темата.

„Мисля, че картината вече се изяснява и някои сценарии стават по правдоподобни, отколкото преди“, добави Дашак.

Той допълни, че екипът на СЗО не е срещал никакви спънки от китайските власти.