Р усия експулсира германски, шведски и полски дипломат заради участието им в неразрешените от властите протести в подкрепа на опозиционера и критик на Кремъл Алексей Навални, предаде БТА.

Почина лекарят, лекувал Навални в Русия

По-рано случаят „Навални“ беше обсъден на среща между руския министър на външните работи Сергей Лавров и върховния представител на Евросъюза за външната политика и сигурността Жозеп Борел. 

На пресконференцията след преговорите Борел заяви, че е настоял Навални да бъде освободен и да започне разследване на опита за отравянето му.

В същото време ръководителят на европейската дипломация каза, че засега нито една държава от Европейския съюз не е предложила въвеждането на санкции срещу Русия заради Навални и че въпросът ще се обсъжда в Съвета на външните министри.

Руското посолство в България: Няма да търпим намеса

Сергей Лавров заяви на свой ред, че руската страна гледа на евентуалните бъдещи санкции като на вътрешен проблем на Евросъюза.

„Свикнали сме с това, че Евросъюзът все по-често прибягва към едностранни рестрикции без легитимни основания. Организираме живота си, изхождайки от това, че Евросъюзът е ненадежден партньор. Поне на дадения етап“, коментира той, цириран от БНР.

Малко преди началото на срещата Лавров – Борел московски съд започна ново дело срещу Навални– този път за клевета срещу ветеран от Великата отечествена война.

Руски съд осъди на 3,5 г. затвор Алексей Навални

През лятото по телевизията беше излъчен агитационен видеоклип, в който публични личности, сред които 94-годишният ветеран Игнат Артьоменко призовават да се гласува в подкрепа на президентските поправки в конституцията. Тогава Алексей Навални нарече участниците в клипа „позор за страната и предатели“.

Ако бъде признат за виновен, Навални ще бъде осъден да плати глоба или да положи общественополезен труд. 

Eвропа разкритикува експулсирането

Експулсирането на европейски дипломати е неоправдано и е още по-голямо отдалечаване от върховенството на закона в Русия, реагира германският канцлер Ангела Меркел. 

Френският президент Еманюел Макрон също реагира остро и осъди целия случай Навални – от ареста му, до опита за отравяне, до експулсирането на дипломати.

Премиерът Борисов: Осъждането на Навални е неприемливо

Върховният представител на Европейския съюз по външна политика остро осъди експулсирането на тримата европейски дипломати от Русия. Той е бил информиран за това по време на срещата с руския външен министър Сергей Лавров.

Решението на Русия за експулсиране на шведски дипломат е напълно необосновано, реагира Швеция и опроверга твърдението, че шведският дипломат е участвал в непозволена демонстрация в подкрепа на Навални.

Полското външно министерство привика за обяснения посланика на Русия във Варшава. 

Протестиращите в Русия заявиха, че няма да правят мащабни протести в идните седмици

Организаторите на акциите в Русия в подкрепа на Алексей Навални заявиха, че през следващите няколко седмици няма да има нови мащабни протести. Те ще бъдат подновени през пролетта, заяви Леонид Волков, ръководител на регионалната мрежа на Фонда за борба с корупцията. При протестите в Русия в края на миналия и началото на този месец бяха арестувани общо около 10 000 души – рекорд за последните години.