Президентът се позиционира като основен фактор в предизборната кампания

В началото на седмицата президентът Румен Радев и заместникът му Илияна Йотова ще се кандидатират за втори мандат. Това обяви държавният глава в рамките на четвъртия си годишен отчет. На пресконференцията той припомни, че още в началото на миналата година е снел доверието в правителството заради корупцията и настъплението срещу гражданските свободи. „Президентската институция подкрепи справедливите искания на протестиращите с искането за оставка. Институцията ни бе стожер, за да не се допусне удавянето на исканията на протестиращите“, заяви държавният глава. Радев е предложил пет проекта, свързани с критично важни области, като образование, енергетика, здравеопазване и очаква от МС бърз отговор. 

ВМРО отива самостоятелно на изборите, съобщи в профила си във Фейсбук пиарът на партията Екатерина Анева. А вчера лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов обяви, че в партията преобладават нагласите за самостоятелно участие в парламентарните избори. Според Каракачанов Върховният административен съд не може да задължи партията му да се яви на избори в коалиция с „Атака“. Така той коментира решението на съда, според което от името „Обединени патриоти“ не може да бъде изключена партията на Волен Сидеров.

В „Нашият ден“ обзор на седмицата във вътрешнополитически план  прави политологът Милен Любенов.

Президентът

Президентът се позиционира като основен фактор в предстоящата кампания за парламентарните избори. Той представи програма, която включва посланията на основните опозиционни партии. Това е програма за промяна на политическото статукво и започване на ефективна борба с корупцията, възстановяване на върховенството на закона в страната и укрепване на държавността. Думата „укрепване“ прозвуча няколко пъти  в призива и обръщението на президента. 

Докладът на ОЛАФ

„Той за пореден път показа, че в България имаме сериозен проблем с корупцията, вкл. и с обществените поръчки. И това не е само една единична обществена поръчка. Огромният проблем на България е, че мнозинството от обществените поръчки се правят по подобен начин, чрез който да бъде облагодетелствана определена фирма. Много често обществената поръчка се прави така, като се задават предварително условия, на които може да отговори само един участник. Интересно защо докладът на ОЛОФ беше огласен от Прокуратурата точно в деня, в който президентът обяви своето намерение да се кандидатира. Според мен има много неясноти по този казус и виждаме, че Прокуратурата, която обикновено е доста словоохотлива, когато става дума за опозиционно настроени хора, този път запази мълчание. Очевидно от разпространените в медийното пространство документи се вижда, че тази поръчка е финализирана в мандата на третото правителство на Борисов и под нея стои подписът на министър Валентин Радев. Прокуратурата ще прецени кои са лицата, които ще понесат отговорност.“

За ВМРО, Обединени патриоти и „Атака“, за БСП и подкрепата ѝ за президента, за регистрациите в ЦИК, за предстоящата предизборна кампания, както и представяне на книгата „Европейски партии и партийни системи“ на Милен Любенов, можете да чуете в звуковия файл.