Почивките в Занзибар, а и навсякъде в чужбина, позволениТова е индивидуален избор, твърди министерствотоНяма проблем в провеждането на туристически пътувания с чартърни полети до Занзибар, Малдивските острови, Египет и където и да било на друго място у нас или в чужбина. Това се разбра от отговор на въпрос на “24 часа” към Министерството на туризма и допитване до експерти в бранша.

Преди дни туроператори се възмутиха от многото чартъри до Занзибар на техни колеги, твърдейки, че те нарушават заповедта на здравния министър да не се провеждат групови туристически пътувания с организиран транспорт.

“Чартърният полет е начин на придвижване до желана цел, при който следва авиокомпанията да прилага противоепидемични мерки, както при редовните полети, които не са забранени, а ползването на туристически услуги, предоставени от туроператор, туристически агент или самостоятелно избрани от уеб сайтове, е индивидуален избор на пътниците”, казаха от ведомството на Марияна Николова.

“В действителност заповедта на министъра не забранява да ходиш на почивка някъде най-вече защото групови туристически пътувания в Закона за туризма не съществуват от 2018 г.”, обясни изпълнителният директор на Института за оценки и анализи в туризма доц. Румен Драганов.

Според него всички туристически пътувания, правени от български туроператори, от 3 г. насам са индивидуални, защото се плащало най-често за семейство, а това не е организиран туризъм. “Заповедта забранява, ако например директор на читалище прати читалищния хор някъде като група и плаща за това. Но съвременните туристически пакети не се правят така, защото купуваш пакет за себе си, който включва билет за самолет, престой и храна. Така че нищо особено не се е случило и никой не е забранил да се пътува. Пътуването става с други хора, но вие не сте група, а случайно събрани”, каза Драганов.

Освен това споменатата в заповедта на здравния министър “екскурзия” според сега действащия Закон за туризма означава еднодневно пътуване, което в никакъв случай не можело да се приложи по отношение на чартърните полети.