К оронавирус пандемията нагледно показва какъв би бил животът ни, ако нямаше ваксини. Това заяви началникът на Военномедицинска академия генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски пред военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада, съобщиха във Facebook от ВМА.

Фандъкова: Допълнителни мерки засега не са необходими

Той е отговорил на всички въпроси, свързани с предстоящата имунизация срещу коронавируса,  която започва именно в карловската бригада идната седмица.

„Ваксините са мощен, безопасен и доказано ефективен инструмент за контрол на инфекциозните болести и инфекции“, е подчертал генерал-майор Мутафчийски.

Новите случаи на коронавирус са повече от излекуваните за последното денонощие

Той отбелязал историята на ваксините до момента и добавил, че днес има над 20 ваксини, които предпазват от животозастрашаващи инфекции и допринасят за спасяване на човешки животи и удължаване на продължителността на живота.

По думите му, качествената ваксина създава очаквания имунен отговор, осигурява дълготрайна имунна защита, безопасна е, стабилна и достъпна.

„Поради бързото разпространение на новия коронавирус, тежестта и високата смъртност от COVID-19, както и липсата на ефективна терапия и невъзможност за ограничителни мерки за продължителен период, надеждата беше в бързото разработване на безопасни и ефикасни ваксини“, е заявил още началникът на ВМА.

Според него, науката и фармацията са направили истински пробив в създаването на ефективни ваксини и осигуряване на масовото им производство в невиждано кратки срокове.

По време на срещата са били засегнати предимства и недостатъци на някои типове съвременни ваксини. Особено внимание е било обърнато на ефективността и безопасността на ваксините срещу коронавирус.

„Ваксините имат ефективност над 90-95 процента, което надхвърля първоначалните очаквания, а създаденият имунитет е достатъчно продължителен. Страничните реакции са много редки и не надвишават тези при други ваксини“, е заявил още проф. Мутафчийски и добавил, че ваксините доказват своята безопасност при имунизирани вече милиони хора.

Мутафчийски: Това е най-опасното място

Кунчев с прогноза за COVID-19 през февруари

COVID-19: Лек спад на новите случаи, починали

Ангелов: Расте броят на случаите, подозрителни за новия щам на COVID-19