К итайското министерство на образованието обяви, че младите китайци са станали твърде „женствени”. Тревогата е свързана и с това, че най-популярните мъжки модели за подражание в страната вече не са силни, атлетични фигури като „военни герои”.

В предложението за предотвратяване на феминизацията на юношите се призоват училищата да реформират изцяло часовете за физическо възпитание и да засилят набирането на учители.

Препоръчва се наемането на пенсионирани спортисти и „енергично развитие” на определени спортове като футбол с оглед „култивиране на мъжествеността на учениците”.

Ето как Китай се възползва от пандемията

Имаше по-ранни сигнали, които предполагаха, че подобен ход предстои. Миналия май делегатът на висшия консултативен орган на Китай Си Жефу заяви, че много от младите мъже в страната са станали „слаби, плахи и самоуспокояващи се”.

Има тенденция сред младите китайски мъже към „феминизация”, посочи той, която „неизбежно би застрашила оцеляването и развитието на китайската нация”, освен ако тя не бъде „ефективно управлявана”.

Според него домашната среда е отчасти виновна за ставащото, тъй като повечето китайски момчета са отглеждани от майките или бабите си.

А нарастващата привлекателност на някои мъжки знаменитости от поп групи води до това, че много деца „вече не искат да бъдат военни герои”.

Огромен провал на ЕС с ковид – ваксините помага на Русия и Китай на Балканите

Така че училищата трябва да играят по-голяма роля в осигуряването на балансирано образование на младите китайци.

Тази политика обаче среща съпротива. Стотици хиляди китайци изразиха възмущение в социалните мрежи.

„Феминизацията сега е унизителен термин?”, пита потребител във Вейбо. Постът е получил над 200 хил. харесвания. Друг заявява: „Момчетата също са хора… емоционални, плахи или нежни, това са човешки характеристики”. Друг пита: „От какво се страхуват мъжете? Да бъдат като жените?”.

Китай към Тайван: Независимост означава война

„В тази страна има 70 милиона повече мъже, отколкото жени”, посочва друг. „Нито една държава в света няма толкова деформирано съотношение на половете. Не е ли това достатъчно мъжествено?”

Традиционно в Китай семействата се надяват на мъжки наследник, тъй като при момиче трябва да събират пари за зестра. Това, съчетано с продължилата десетилетия политика за ограничаване на раждаемостта до едно дете на семейство, води до значително повече мъже, отколкото жени в страната.

В Китай тестват за COVID-19 с анални тампони, ЕК отговори ще се прилагат ли в Европа

Си Жефу смята, че за младите китайци привлекателността, на това да бъдат силни мъже, безстрашни войници, полицаи или пожарникари, отслабва.