Истинските проблеми са в това, че не всичко може да се направи онлайн

Техническите затруднения в онлайн обучението в Софийския университет бяха преодолени сравнително бързо, но истинските проблеми произтичат от това, че не всичко може да се направи онлайн, най-вече практическите упражнения, особено за регулираните професии като медицина.

Във всички специалности, включително хуманитарни и обществени науки, личният контакт липсва. Дори преподавателят да общува дистанционно със студентите и да се виждат, усешането не е същото. Това заяви пред Радио София ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков. Той изрази надежда, че в началото на втория семестър случаите на нови заразени с коронавирус в страната ще бъдат достатъчно малко, за да бъде допуснато поне частично присъствено обучение.

Софийският университет поддържа много контакти с различни университети по света и членува в различни международни организации, които обсъждат постоянно развитието на онлайн обучението. Организацията на работа и проблемите, които срещат висшите учебни заведения, са сходни. Основният извод е, че дистанционното обучение дава някои предимства, но заедно с това отнема ползите на присъственото обучение.

Проф. Герджиков е оптимист относно преодоляването на пандемията в обозрими срокове и смята, че хората вече се убеждават, че няма нищо опасно във ваксината и започват да претеглят рисковете от ваксинирането от една страна и непосредствената опасност, че сме напълно блокирани, а малкият и средният бизнес загива. 

Чуйте интервюто на Лъчезар Христов с проф. Анастас Герджиков.