Испания одобри Covid ваксината на "АстраЗенека" за хора на възраст между 18 и 55 години

Испанското министерство на здравеопазването съобщи в петък, че ваксината срещу Covid-19 на компанията „АстраЗенка“ и на Оксфордския университет вече може да се прилага на хора във възрастовата група между 18 и 55 години, превръщайки се в поредната европейска държава, която ограничава поставянето на ваксината до по-млади хора поради липсата на данни за употребата ѝ сред възрастното население, съобщава Ройтерс.

Италия също препоръчва преференциалното използване на ваксината за възрастни хора над 55 години, докато Германия, Франция, Австрия и Норвегия ще я прилагат само на хора под 65 години.

До момента в Испания са поставени 1,8 милиона ваксини срещу коронавирус, докато 586 122 души са сертифицирани като напълно ваксинирани (с поставени по две дози от дадена ваксина).

Испания остава в екстремните нива на риск, като отчете 584 смъртни случая, свързани с Covid-19, през последните 24 часа, което доведе до общ брой от 61 386 на смъртните случаи, свързани с вируса.

За последното денонощие бяха регистрирани 28 565 нови случая, като техният общ брой от началото на пандемията се е увеличил до 2 941 990 души.