Германия е забранена територия за Ливърпул

Германските власти няма да разрешат на Ливърпул да влезе на територията на страната за гостуването си в първи мач от осминафиналите в Шампионска лига срещу РБ Лайпциг на 16 февруари заради рестрикциите във връзка с пандемията от Covid-19. Това заяви говорител на министерство на вътрешните работи на Германия.

Потвърждение на отказа на достъп до Германия дойде след официалното запитване от Лайпциг до властите дали ще бъде направено изключение за островитяните да пътуват до Германия за двубоя.

„Правилото за ограничаване на достъпа за пристигащи от Англия бе прието миналия петък и няма специална регулация за професионални спортисти. Федералната полиция информира РБ Лайпциг, че в този случай няма да бъде правено специално изключение“, заявиха от министерството.

Германия затвори границите си за пристигащи пътници с полети от страни, в които новият щам на коронавируса се разпространява, като сред тях е и Великобритания, без значение дали става въпрос за германски граждани, или за чужденци. Мярката остава в сила поне до 17 февруари.

Според разпоредбите на УЕФА клубът-домакин, в случая Лайпциг, трябва да разреши проблема, в противен случай рискува служебна загуба с 0:3.

Един от вариантите е двубоят да се изиграе на неутрален терен. Възможно е и да бъдат разменени домакинствата и в първия мач Ливърпул да приеме Лайпциг, а реваншът, насрочен за 10 март, да се играе в Германия.