Шотландският парламент отхвърли искане за разследване на покупката на две игрища за голф от Тръмп

Шотландският парламент отхвърли искането към правителството да разследва как Доналд Тръмп е финансирал покупката на две игрища за голф в Шотландия с 89 срещу 32 гласа. Искането беше внесено от шотландската Зелена партия.

Лидерът й Патрик Харви нарече бившия президент на САЩ „неблагонадежден и нечестен расист и поддържник на конспиративни теории„, с когото Шотландия не е трябвало да има бизнес отношения.

Синът на Тръмп, Ерик, изпълнителен вицепрезидент на Организацията „Тръмп“, коментира по този повод, че политиците трябва да се съсредоточат върху спасяването на човешки животи и отварянето на затворените заради пандемията бизнеси.

Патрик Харви не е нищо повече от национален позор с жалкото му клоунско поведение, с което обслужва своите интереси и преследва политически цели„, се казва в изявление на Ерик Тръмп, публикувано преди вота.

През 2018 г. Великобритания въведе правен механизъм, чрез който властите могат да предприемат действия по отношение на незаконно спечелено богатство на чуждестранни длъжностни лица, заподозрени в корупция и замесени в сериозни престъпления. Чрез него властите могат просто да задължат дадено лице да обясни произхода на богатството си, но може да се стигне и до конфискуване на авоари.