Ш веция ще последва съседна Дания и ще създаде дигитални „ваксинационни сертификати”, които гражданите могат да използват за пътувания в чужбина, за срещи с възрастни роднини в социални домове или дори само, за да седнат в ресторант, съобщава „Фокус“.

„Ваксинационният сертификат ще увеличи желаещите за самата ваксинация“, коментира шведският министърът на здравеопазването Лена Халенгрен на пресконференция по обявяването на мярката.

По нейните думи, сертификатите ще се инсталират на телефоните на гражданите и ще могат да бъдат използвани като ваксинационен паспорт „за почивки в чужбина или за срещи с близките си“.

Норвегия и Дания няма да предлагат ваксината на AstraZeneca на над 65-годишни

Всички ваксинирани в Швеция вече получават сертификат от доставчика на ваксини, но цифровият сертификат ще бъде директно на телефоните им.

Шведският министър за цифрово развитие Андерс Йгеман заяви, че планът е сертификатите да бъдат достъпни до 1 юни.

„Нашата цел е работата да върви възможно най-бързо и цифровата инфраструктура да бъде създадена до лятото“, каза той. „Когато Швеция и страните около нас започнат да се отварят, вероятно ще се изисква ваксинационен сертификат, за да пътува и да участва в други дейности“.

Йгеман прогнозира, че бизнеси като ресторантите може в бъдеще да изискват доказателство за ваксинация от клиентите.

Дания също обяви подобна схема, която изпълняващият длъжността финансов министър Мортен Бодсков определи като „допълнителен паспорт, който можете да имате на мобилния си телефон, документиращ, че сте били ваксинирани“.

От Копенхаген обявиха, че се стремят да подготвят своя цифров паспорт „след три до четири месеца“. Бизнесът в Дания лобира за цифрови паспорти от няколко месеца с аргумента, че ще позволи на магазините, ресторантите и други бизнеси да се отворят по-бързо.

МВнР: Влизането в Швеция – с отрицателен PCR тест

„Използвайки дигиталното си предимство, можем да позволим пътувания и участие в културния живот в Дания. Ще имаме полза от „коронапаспорта“ в продължение на много години“, обяснява Ларс Сандал Соренсен, главен изпълнителен директор на Датската индустриална конфедерация.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, през януари заяви пред португалски вестник, че подкрепя идеята за общ сертификат за ваксинация на ЕС.