Фон дер Лайен призна за грешки при договарянето на Covid-ваксините

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна за грешки при договарянето на ваксините срещу „Covid-19“. И предупреди в интервю за германския ежедневник „Зюддойче цайтунг“ и френското издание „Ла Кроа“, че не може да изключи нови трудности при доставките.

„Трябваше по-рано да подсигурим производството и доставките“, признава Фон дер Лайен. Тя не изключва трудности при снабдяването и производството на компоненти на ваксините. Но въпреки допуснатите грешки Фон дер Лайен продължава да е категорично против самостоятелни национални действия и защити подхода на ЕК да преговаря с производителите от името на всички страни в Евросъюза.

„Сега работим с индустрията, за да помогнем на производството на ваксините“, казва Урсула фон дер Лайен.

Начело на нова работна група за подпомагане на производство на ваксини застава еврокомисарят по промишлеността Тиери Бретон. Назначението на бившия френски министър на финансите, смятан за близък до президента Макрон, се възприема като отговор на ожесточената критика срещу Еврокомисията за провала в доставките. Макар Франция официално да защитава решението, Европейската комисия да води преговорите от името на 27-те, президентът Макрон не крие разочарованието си, съобщава Ройтерс, като се позовава на дипломатически източник.